Yalıtım:
1)Isı yalıtımı nedir?
Isı yalıtımını basitçe anlatacak olursak , tıpkı bir termostaki suyun soğuk kalmasını yada çayınızın sıcak kalmasını istediğimiz gibi evimizin yada bulunduğumuz ortamın da sıcak yada soğuk kalmasını isteriz.Bu ancak ısı kayıp ve kazançlarıyla mümkündür.Isı kayıp ve kazançlarının sınırlandırılması için yapılan tüm işlemlere ısı yalıtımı denir.
Isı kayıp ve kazançlarından kastımız ; ısı alışverişidir aslında.Nasıl ki insanlar alışveriş yapmadan yaşayamazlarsa,ısı da aynı alışkanlığa sahiptir.Büyük bir kalıp buzu odanın içerisinde koyarsak,buz yavaş yavaş erimeye başlar ; fakat oda da soğumaya başlar.Buz odadan ısıyı alırken , soğukluğunu da odaya verir.
2-) Mantolama Nedir?
Mantolama, binaların dış cepheleri için uygulanan ısı yalıtım sistemine verilen isimdir. Mantolama binaların ısıtma ve soğutma maliyetlerini azaltır, mantolama izolasyon sağlar ve ısı transferinden ve termal gerilmelerden kaynaklanan küf, rutubet, duvarlardaki çatlama ve dökülmeleri önleyerek bakım ve onarım maliyetini düşürür.
Dış cephe yalıtımı için Türkiye'de son yıllarda uygulanmaya başlanan Mantolama işlemi Avrupa ülkelerinde standartlarla tescillenmiş ve enerji tasarrufu amaçlı olarak uzun yıllardır kullanılmaktadır.
Mantolama dış cephe yalıtım sistemleri sayesinde yapılarda korozyon problemi yaşanmaz, iyi bir mantolama binanın ömrünün uzamasını sağlar.
Mantolama bina cephesindeki duvar, kolon ve kirişleri su ve rutubetten koruyarak binanın ömrünü uzatır.
3-) Mantolama Uygulaması, Özellikleri ve Isı Yalıtımı
Mantolama yapılırken kolonlar, kirişler, duvarlar, pencere merkezleri, çıkma altları bir bütün olarak mantolanmalı ve yapının tamamı koruma altına alınmalıdır.
Mantolamanın Avantajları
Mantolama Isıtma ve soğutma giderlerinde % 50’ye varan tasarruf sağlar.
Mantolama Sağlıklı ve nefes alan bir dış cephe sunar.
Mantolama uygulamasında yeni binalarda veya yenilenen ısıtma tesisatları daha düşük kapasiteli kurulabileceğinden ilk yatırım maliyeti düşük olur.
Mantolama daha az yakıt tüketimi sayesinde hava kirliliğinin önlenmesine katkı sağlar.
Rutubetsiz ve konforlu bir mekan mantolama ile sağlanır.
Duvar iç sıcaklığının, oda sıcaklığına yakın olması sayesinde Mantolama hava hareketini ortadan kaldırır, Mantolama yüzey bozulması, sıva ve boya dökülmelerini engeller.
Mantolama bina ömrünü uzatır.
Mantolama Isı yalıtım levhaları sık sık yenilenme gerektirmez. Bina ömrü boyunca ısı yalıtım değerini korur.
Mantolama, eski veya yeni her türlü yapılarda ilave bir önlem almadan rahatlıkla kullanılabilir. Bina dış kabuğu sıcak tarafta kalacağından bakım ve onarım masrafları azalır.
Eski binaların yüzeyindeki uygulamalar binaya yeni bir görünüm verir.
Mantolama binayı dışarıdan komple sardığı için ısı kaçaklarını önler.
Mantolama rutubetsiz, homojen ısı dağılımına sahip konforlu yaşam koşulları sağlar.
4-) Ses yalıtımı nedir?
İstenmeyen ve rahatsızlık hissi uyandıran seslere gürültü denir. Ses yalıtımı; yaşanan ortamı istenmeyen seslerden yalıtarak gürültünün zararlı etkilerinden korunmak, gürültülü alanlardan çevreye yayılan sesi azaltmak ve sinema, kayıt stüdyosu gibi mekanlarda uygun kullanım koşulları oluşturmak amacı ile yapılan uygulamalardır
Ses yalıtımı nerelerde yapılmalıdır?
Ses yalıtımı;
- Gürültünün zararlı etkilerinden korunması gereken alanlarda (konutlar, okul, hastane, yurt, otel, iş yeri vb.)
- Çevreye yaydıkları gürültünün önlenmesi gereken alanlarda (jeneratör, hidrofor, kalorifer, yüksek ses düzeyine sahip eğlence yerleri vb.)
- Kullanım koşulu sese bağlı alanlarda (sinema, tiyatro, konser ve konferans salonu, TV ve ses kayıt stüdyosu vb.)